Inbraak veilig op vakantie

26-06-2015 12:43

5 veel gestelde veilig-op-vakantie-vragen

Je wilt er niet aan denken: bij thuiskomst na een heerlijk vakantie merk je dat de deur is geforceerd en je huis door inbrekers overhoop is gehaald. Of je krijgt een telefoontje op je vakantieadres dat de brandweer je huis probeert te redden.

In deze 5 veel gestelde vragen lees je hoe je veilig op vakantie kunt gaan. En hoe je ervoor zorgt dat je uitgerust en zonder zorgen weer thuis kunt komen.

Hoe kan ik een inbraak voorkomen?

Je kunt nooit 100% een inbraak voorkomen. Wel kun je de risico’s verkleinen. Laat in elk geval zo min mogelijk duidelijk zien (en lezen op social media) dat je op vakantie gaat.

Zet de caravan niet twee weken voor vertrek al voor je huis en laad hem pas in voordat je daadwerkelijk weggaat. Denk aan de verlichting tijdens je vakantie. Laat ook geen trappen en/of vuilnisbakken staan, zodat inbrekers gemakkelijk op je balkon kunnen klimmen.

Wil je meer tips om je woning te beveiligen? Lees dan het overzicht op de navolgende link: www.veiligopreis.info/criminaliteit/woning-beveiligen.htm en kijk op de website www.politiekeurmerk.nl/bewoners/.

Hoe kan ik brand voorkomen?

Naast de reguliere preventieve maatregelen om brand in jouw woning te voorkomen, kun je bij langere afwezigheid ook nog extra maatregelen nemen. Brand ontstaat vaak op plaatsen waar veel warmte is of elektriciteit loopt. De combinatie van die twee is helemaal risicovol.

Alle apparaten uit

Zorg ervoor dat je de stekkers van zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact haalt. Zet je apparaten dus niet alleen uit. Zo kan er geen stroom in het apparaat komen, ook niet als de bliksem zou inslaan.

Wil je meer concrete tips lezen? Kijk dan op de website van de brandweer: www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/

Wat als er toch wat gebeurd?

Bedenk en bespreek vooraf wat je wilt én kunt doen als je hoort dat er is ingebroken. Controleer ook of je reisverzekering bij inbraak en/of brand de kosten vergoedt voor het annuleren van je vakantie. Wellicht beïnvloedt dat jouw keuze.

Sommige mensen kiezen ervoor om na een inbraak niet eerder van hun vakantie naar huis terug te keren. Zij vragen een thuisblijver nieuwe sloten te laten installeren en het papierwerk met de politie af te handelen. Anderen vinden het, ondanks de vakantie, prettiger om direct huiswaarts te keren. Iedereen is daarin verschillend, dus bekijk en bespreek vooraf wat jij wilt.

Blokkeer je pas en telefoon

Zorg dat je na een inbraak snel de passen laat blokkeren, die je niet bij je hebt. Dat kan onder andere via www.pasblokkeren.nl. En laat ook de telefoons blokkeren die nog in je huis waren. Neem contact op met je verzekeraar en de politie. De politie maakt een formele aangifte op.

Voorkom herhaling

Vergeet niet om na de inbraak maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen! Immers, dieven weten wat er te halen valt en meestal worden voorwerpen (bijvoorbeeld een laptop) na een inbraak weer opnieuw aangeschaft.

Hoe weet ik snel of er iets aan de hand is?

Er zijn hele simpele en inmiddels ook moderne methoden om op je vakantieadres informatie te krijgen over hoe het in de buurt is.

WhatsApp-groep

Zet bijvoorbeeld een BuurtApp op. Maak met een aantal buren een WhatsApp-groep aan, waarin de thuisblijvers in contact blijven met de vakantievierders. Zorg er wel voor dat je je niet te snel bang maakt en geniet van je vakantie.

Uiteraard kun je ook op de hoogte blijven door de sleutelhouder van jouw huis te vragen af en toe een bericht te sturen.

Hoe krijg ik mijn schade vergoed?

Het vervelende van inbraak en/of woningbrand is het verliezen van goederen met emotionele waarde. Om zo goed mogelijk op zoek te kunnen naar jouw sieraden en andere verloren spullen, is het slim om voor je op vakantie gaat, gedetailleerde foto’s te maken. En sieraden te laten graveren. Zo kun je achteraf altijd aantonen wat er verloren is en – als er iets wordt gevonden – dat het van jou is.

Lijst met kostbaarheden

Het is vaak lastig om achteraf precies te bedenken wat je mist. Hoe vreemd het ook voelt, je kunt dit voorkomen door een lijst op te stellen met al je kostbaarheden die je niet meeneemt op vakantie. Neem de lijst mee of stuur een e-mail aan jezelf met de lijst erin. Zo kun je achteraf snel bekijken wat er wel en niet mist. En als je de lijst bewaart, hoef je hem voor je volgende vakantie alleen maar bij te werken.

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode