Stichting Huurdersbelangen Geldrop-Mierlo bestaat 10 jaar!

14-03-2017 11:22

Stichting Huurdersbelangen Geldrop-Mierlo (SHGM) verzet achter de schermen een heleboel werk waar alle mensen die een huis of appartement huren in Geldrop en Mierlo plezier van hebben. De stichting bestaat dit jaar 10 jaar en heeft in die tijd al heel wat weten te bereiken voor huurders. De laatste tijd zijn de gelederen wat uitgedund en de stichting is op zoek naar nieuwe vrijwillige bestuursleden.

Huurdersbelangen
De stichting behartigt de belangen van alle huurders van de gemeente Geldrop en Mierlo. In principe hebben alle wooncorporaties een huurdersvereniging die de belangen van de huurders vertegenwoordigt. Stichting Huurdersbelangen Geldrop-Mierlo is een overkoepelend orgaan waar alle huurdersverenigingen zich bij kunnen aansluiten. Maar ook mensen die particulier huren kunnen zich melden bij de stichting.

Betaalbare huren
Omdat de stichting alle huurders vertegenwoordigt, kan ze een vuist maken bij de gemeente en bij wooncorporaties. De stichting zet zich in om de huren betaalbaar te houden, houdt de vinger aan de pols bij de jaarlijkse huurverhogingen en helpt bij onderhoudsproblemen. Ook let de stichting op het energielabel van woningen, zodat de vaste lasten van de huurders minder worden. “De wooncorporaties en particuliere eigenaren moeten zich meer inzetten om de woningen te isoleren”, zegt Frans van Grunsven de secretaris van de stichting.

Huurgeschillen
“Wij komen in actie als er geschillen zijn tussen huurder en de eigenaar van de woning”, zegt Frans. “Eerst praten we met de eigenaar en als dat gesprek niets oplevert gaan we naar de gemeente. Er is nog steeds woningnood. Vooral particuliere verhuurders vragen wat ze willen en zijn vaak slordig wat het onderhoud betreft.”

Meer woningen voor jong en oud
“Er wordt al jaren onvoldoende gebouwd”, gaat Jos van Breemen, voorzitter van de stichting verder. “Zeker voor de jeugd zijn er te weinig woningen. We praten met de gemeente en met de wooncorporaties om daar wat aan te doen. Maar ook de ouderen hebben onze aandacht. Zij moeten zolang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen en hebben vaak extra voorzieningen nodig.”

Meer bestuursleden
De stichting heeft 6 bestuursleden: Jos van Breemen, Frans van Grunsven, Jo Klink, Gerrit de Bruijn, Gé Sars en Ria Weel. “We hebben het te druk”, zegt Frans. “Veel mensen zijn door de crisis in moeilijkheden gekomen en hebben hulp nodig. We zoeken meer mensen om bij al die problemen te helpen. Het is veelzijdig en interessant vrijwilligerswerk. We hebben te maken met bouwtechniek, volkshuisvesting, sociale omgeving, inbraken en veiligheid, camerabeleid, voorzieningen voor ouderen en nog veel meer. Binnen het bestuur kan de vrijwilliger doen waar hij belangstelling voor heeft of waar hij verstand van heeft. Ook heeft de stichting behoefte aan mensen die de ogen en oren van de stichting willen zijn en problemen uit buurten willen melden. Vooral vrouwen en jongeren zijn in de stichting ondervertegenwoordigd en zeer welkom.”

Meise Mert
Voor mensen die eerst kennis willen maken met Stichting Huurdersbelangen Geldrop-Mierlo voordat ze vrijwilliger worden, is de Meise Mert op 28 mei een uitgelezen gelegenheid. De stichting staat daar met een kraam. Daar kun je ook terecht met eventuele problemen.

Secretariaat van SHGM Stichting Huurdersbelangen Geldrop-Mierlo: Haagwinde 6 Mierlo. Telefoon: 0492662300. Website: www.shgm.nl. email: shg-m@hotmail.com

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode