Convenant Buurtbemiddeling getekend

08-02-2021 11:36

Convenant Buurtbemiddeling getekend

 

 

geplaatst: 8 jan. 2021

Rondom buurtbemiddeling werken meerdere partijen samen, namelijk de gemeenten Geldrop-Mierlo en Nuenen, de woningcorporaties Helpt Elkander, Woonbedrijf, Wooninc. en Compaen en de Politie Zuidoost-Brabant. De LEV-groep voert buurtbemiddeling in hun opdracht uit. Om dat te kunnen doen, hebben deze partijen het Convenant Buurtbemiddeling Dommelvallei ondertekend. Door goede samenwerkingsafspraken kan buurtbemiddeling succesvol worden ingezet. Hieronder leest u wat buurtbemiddeling is en hoe u hier gebruik van kunt maken.

 

Buurtbemiddeling

De meeste buren kunnen het goed met elkaar vinden: ze gaan prettig met elkaar om, maken een praatje en komen misschien bij elkaar over de vloer. Maar dit is helaas niet altijd het geval: het kan zijn dat de relatie met de buren niet goed is. De oorzaak daarvoor is vaak iets kleins, wat langzaam uitgroeit tot zo’n groot conflict, dat het uiteindelijk zelfs van invloed is op het woonplezier van iemand. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor. Overkomt het u toch, dan kunt u een beroep doen op buurtbemiddeling. Een goed gesprek doet soms wonderen.

 

Wanneer kunt u buurtbemiddeling inschakelen?

In een heleboel gevallen kan buurtbemiddeling helpen. Daarbij gaat buurtbemiddeling er wel van uit dat u zelf ook geprobeerd heeft om het probleem bespreekbaar te maken. U kunt buurtbemiddeling bijvoorbeeld inschakelen voor onder andere de volgende problemen: geluidsoverlast, problemen over de tuin, dieren, rommel/troep.

 

Hoe werkt het?

Een bemiddeling start altijd met een melding bij Buurtbemiddeling. Dit kan door een inwoner, woningcorporatie, politie of andere hulpverlener worden gedaan. Er volgt een telefonische intake en er worden twee bemiddelaars geselecteerd. De bemiddelaars voeren eerst een gesprek met de melder en daarna met de buren. Daarna volgt, indien beide partijen akkoord zijn, een bemiddelingsgesprek met beide partijen samen en worden er afspraken gemaakt. Na enige tijd nemen de bemiddelaars nogmaals contact op met beide partijen, om te kijken hoe het ervoor staat.

 

Geen rijdende rechter

Buurtbemiddelaars zijn geen rijdende rechters. Het zijn vrijwilligers die geschoold zijn in het bemiddelen. Zij doen geen uitspraken en hebben hier ook geen bevoegdheid voor. Daarom is het noodzakelijk dat beide partijen willen meewerken aan buurtbemiddeling. In 70% van de gevallen komen we samen tot een oplossing.

 

Contact

Mocht u een beroep willen doen op buurtbemiddeling, dan kunt u zich aanmelden per mail via BBdommelvallei@levgroep.nl of telefonisch via 06-41042264.

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode